De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft de afgelopen zeven jaar € 25 mln te weinig belasting betaald aan de Nederlandse fiscus. De Nederlandse overheid moet daarom dit bedrag terugvorderen in de vorm van een naheffing vennootschapsbelasting.
Volgens ingewijden maakt de Europese Commissie woensdag bekend dat de Nederlandse Staat verboden staatssteun heeft gegeven aan Starbucks. Het gaat om een spraakmakende zaak die mogelijk de status van Nederland als aantrekkelijk vestigingsland voor internationale hoofdkantoren zal raken.
Royalty’s
De Nederlandse fiscus en Starbucks spraken in 2007 in een zogenoemde ‘advanced pricing agreement’ af dat Starbucks bij zijn Nederlandse dochter, die in Amsterdam koffie brandt, zijn winst voor belastingen mocht vaststellen op 10% van de operationele kosten. Alles wat het bedrijf aan extra winst realiseerde, mocht het overmaken als royalty’s aan het Amerikaanse moederbedrijf. Het gaat daarbij om royalty’s op de recepten van de koffie en op het gebruik van het befaamde Starbucks-merk.
De Nederlandse overheid heeft altijd betoogd dat ze verrekeningsmethodes heeft gehanteerd die in OESO-verband zijn afgesproken. Het gaat ook om methodes die heel gebruikelijk zijn in het internationale bedrijfsleven.
Maar de Europese Commissie stelt nu dat Starbucks helemaal geen royalty’s had mogen vragen aan haar Nederlandse dochter, omdat ze dat ook niet doet bij andere dochterondernemingen, die net als de Nederlandse bv koffie terugleveren aan Starbucks-vestigingen. Starbucks bestrijdt dit.
Apple
De Nederlandse zaak maakt onderdeel uit van een breder onderzoek van de Europese Commissie naar mogelijke belastingontwijking van multinationals. Eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) kijkt ook naar belastingconstructies die Apple, Amazon en Fiat met overheden in respectievelijk Ierland en Luxemburg hebben opgetuigd. Nederland is nu het eerste land dat door de Commissie wordt aangepakt wegens ‘schadelijke belastingconcurrentie en agressieve belastingplanning’.
Starbucks had zijn Europese hoofdkantoor tot vorig jaar in Nederland. Het bedrijf is tegenwoordig gevestigd in Groot-Brittannië, dat de afgelopen jaren Luxemburg en Nederland heeft overvleugeld in de strijd om internationale hoofdkantoren.
Onzekerheid
Betrokkenen vragen zich af wat het oordeel over de Starbucks-zaak betekent voor Nederland als vestigingsland nu de Nederlandse fiscus een tik op de vingers krijgt. Er wordt in ieder geval onzekerheid gecreëerd. Ook de waardering van intellectueel eigendom komt ter discussie te staan.
Het is waarschijnlijk dat Starbucks en de Nederlandse overheid het EU-oordeel gaan aanvechten. Een juridische strijd kan volgens ingewijden drie tot vijf jaar gaan duren. Het Europese Hof van Justitie, het hoogste rechtsorgaan in Europa, heeft dan een definitief oordeel geveld.
Bron: FD.nl
Comments RSS Feed