Koffie

Moederbedrijf DE neemt voor €13 mrd Canadees koffiebedrijf over

9 dec , 2015  

De Nederlandse topman Bart Becht van JAB Holdings, moederbedrijf van Jacobs Douwe Egberts, neemt opnieuw een groot koffiebedrijf over. De investeringsgroep van de Duitse miljardairsfamilie Reimann neemt het Canadese Keurig Green Mountain over voor circa €12,9 mrd in contanten.

Daarmee bouwt JAB zijn koffie-imperium verder uit. Na de aankoop van de Amerikaanse koffiemerken Caribou en Peet’s plukte JAB in 2013 het Nederlandse DE Masterblenders van de beurs. Een jaar later werd het bedrijf samengevoegd met de koffiedivisie van Mondelez. Nu wordt het Canadese Keurig aan de groep toegevoegd.

Groeiproblemen

JAB slaat toe op het moment dat het Canadese bedrijf het moeilijk heeft. Keurig zag afgelopen jaar de vraag naar zijn koffiepads dalen en zijn beurswaarde meer dan halveren. Ook de belangstelling voor nieuwe machines voor koude dranken viel tegen, waardoor de groeimotor vrijwel is stilgevallen.

Coca-Cola, dat in 2014 een belang van 10% nam in Keurig in de hoop op nieuwe groei in de markt van koude dranken, steunt de overname. JAB biedt $92 per aandeel, wat een premie betekent van 78% op de slotkoers van Keurig afgelopen vrijdag. Het Canadese bedrijf blijft zelfstandig en onder hetzelfde management opereren, aldus JAB maandag.

De Nederlander Bart Becht schrikt niet terug voor miljardenovernames. Eerder dit jaar nam schoonheidsmiddelenconcern Coty, waar Becht vanuit JAB ook tijdelijk leiding aan geeft, voor $12,5 mrd merken als Wella en Max Factor over van Procter & Gamble. Dat is het bedrijf waar Becht zijn loopbaan in de jaren tachtig begon.

Daarna stapte hij over naar Reckitt Benckiser, het bedrijf achter de reinigingsmerken Cillit Bang en Vanish waarmee de Duitse familie Reimann haar fortuin maakte. Deze familie vroeg Becht, nadat hij in 2011 was afgezwaaid als succesvolle topman van Reckitt Benckiser, om het familiekapitaal via JAB Holdings te beheren.

Koffiebranche

Na een mislukte poging om het cosmeticaconcern Avon over te nemen, richt Becht het vizier op de koffiebranche. Terwijl Jan Bennink DE Master Blenders 1753 graag naar de beurs wil brengen, snijdt Becht hem de pas af en weet het bedrijf via een minderheidsbelang naar zich toe te trekken.

De overname van Keurig hoeft niet de laatste van Becht in de koffiemarkt te zijn. ‘We vinden de koffiemarkt op de langere termijn interessant. We zitten hier voor wel tien tot twintig jaar in’, zei hij bij de overname van Douwe Egberts in 2013.

Bron: Financieel Dagblad | Richard Smit

, , ,

By



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.