Horeca, Koffie

Crowdfunding campagne voor Koffiestation Groningen

30 sep , 2024  

In 2012 hebben Emiel Driesten en Douwe Stelpstra in 2012 Koffiestation Microbranderij Groningen opgericht. Hierbij draait alles om heerlijke, eerlijke koffie met een goed verhaal. Ze verkopen hoge kwaliteit Specialty Coffee van over de hele wereld en branden die in de microbranderij in Groningen. Hiermee zijn ze uniek in Noord-Nederland, waar nog maar weinig Specialty Coffee-branders te vinden zijn. Nu, 12 jaar later, is het tijd voor de volgende stap en zijn ze een crowdfunding begonnen om twee kenmerkende panden in Groningen een nieuwe bestemming te geven. Zo wordt het voormalig benzinestation Dudok omgetoverd tot bakkerij VandeegVandaag en wordt de oude Zuurstoffabriek een creatieve broedplaats waar zij tevens de koffiebranderij zullen vestigen. Om deze plannen te realiseren heeft het vijftal ondernemers achter Koffiestation gekozen voor een crowdfunding bij CrowdAboutNow. In drie weken tijd is al meer dan de helft van het doelbedrag opgehaald, 131.319 euro.

Van vrijmarkt tot gevestigde naam
Koffiestation is ontstaan vanuit een hobbyproject van Emiel Driesten en Douwe Stelpstra. Met een YouTube instructievideo experimenteerden zij met het branden van koffiebonen. Na een succesvolle vrijmarkt op wat toen nog Koninginnedag was, besloten zij door te gaan als Koffiestation.

Sinds dat moment zijn ze enorm gegroeid. Ze schonken hun koffie op verschillende festivals en vanaf 2018 hebben ze een vaste plek op de Vismarkt. Koffie van Koffiestation wordt geserveerd bij meerdere restaurants in Groningen, waaronder Wadapartja en Pernikkel. Verder draait de webshop goed en zijn twee eigen cafés geopend nadat Harmen en Gert Jan Riemer mede-eigenaar zijn geworden.

Ondernemen in Groningen
Dat Groningen de stad is waar Koffiestation gevestigd is, is geen verrassing als je de inmiddels vijf ondernemers achter Koffiestation spreekt. Driesten: “Ik heb een enorme voorliefde voor de stad. Hier kan je dingen neerzetten die er nog niet zijn, waar je in andere steden juist moet worstelen om ertussen te komen”. Het is inderdaad opvallend dat er weinig andere specialty coffee geserveerd wordt in Noord-Nederland. Hierdoor heeft Koffiestation een stevige positie in de markt.

Toch zijn er nog steeds groeiplannen. Driesten: “Waar we voorheen heel erg op het product zaten. Hebben we nu ook focus op het verbinden van mensen. We denken nu veel meer na over hoe we een lange termijn relatie bouwen met de keten en met onze gasten”. Dit resulteert in de wens voor twee extra plekken in de stad waar mensen samenkomen en genieten van verse koffie. Voormalig benzinestation Dudok wordt omgebouwd tot bakkerij VandeegVandaag en de oude Zuurstoffabriek wordt een plek waar een koffiebranderij en koffiebar komen. Het wordt een creatieve broedplaats voor ondernemers, met de laagdremeligheid van een buurthuis. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten en geïnspireerd worden.

Groeiplannen financieren
Om deze plannen te realiseren, is financiering nodig. Dit doet Koffiestation middels een crowdfunding. Het doelbedrag van de crowdfunding is 200.000 euro. Daarmee verbouwen ze Dudok en de Zuurstoffabriek, wordt de webshop geoptimaliseerd en kopen ze een bakfiets voor het rondbrengen van bestellingen. De plannen worden goed ontvangen. Kijk maar naar het feit dat er binnen een week na livegang al 131.319 euro aan financiering opgehaald is met 56 investeerders.

Interessant? Check de crowdfunding campagne hier >

, , , , , , , , , , , , , ,

By



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.